Grappaprovning i Stockholm 7/5, 4/6, 28/5, 18/6, 9/7, 13/8 - Presentkort 900 kr för två

Grappa, Marc, Orujo, Bagaco, Aguardente, Loza,Tsikoudia, Tsípouro m.fl

Grappaprovning i Stockholm för den som vill lära sig mer om vinets ande !
1. Provning av fyra grappadestillat.
Lär dig att rätt uppskatta en god grappa
Lär dig känna skillnaden på de olika typerna
Provning av grappa med choklad - en lyckad kombination!grappaprovning, marc
Pris: 500 kr

2. Provning av vinrestdestillat
Lär dig skillnaden på Grappa, Marc,Orujo, Bagaco,Aguardente,Loza,Tsikoudia
Pris: 500 kr

Grupper upp till 12 personer 5000 kr.

Provningarna tar ca. 2 timmar.

Klubbmedlemmar: 300 kr p.p.

alt 


Grappa, marc, .....visste du detta...
Grappa görs av resterna vid vintillverkning. När man använt druvskalen vid jäsningen till vin tar man bort druvskal, kärnor och det kvarvarande vinet och av dessa restprodukter kan destillera sprit. Det här är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs.
I EU får beteckningen grappa bara användas för italienska pressrestdestillat. Huvudsakligen görs grappa i norra Italien, i regioner som Friuli, Veneto och Piemonte.
Grappans kvalitet beror på vilket slags vin som tillverkats, hur hårt druvresterna pressas och om grappan fatlagras. Den vanligaste grappan är enkel, kolonndestillerad sprit men många vinfirmor gör även prestigegrappa.
vinacciaSprit som inte ska förväxlas med "Acquavite di vinaccia - Grappa" är Acquavite di uva - som är gjord på hela druvan och Acquavite di vini är ett vindestillat och av samma typ som brandy, cognac eller armagnac.
Varje område där grappa produceras ger en egen karaktär åt slut produkten. Den finaste destilleras i en typ av Pot still/Alambic pannor och har ofta ett tillägg på etiketten "destillata - a bagnomaria" eller " -a vapore". Många kända vinproducenter gör en ära i att få fram en egen högklassig grappa.


I dag finns det ca.130 destillatörer av grappa men de flesta av dessa är inte förstklassiga.
För 100 år sedan fanns det ca 200 000 producenter men nu finns det bara ca. 500 "producenter" dvs. sådana som gör, köper, buteljerar, lagrar eller saluför grappa.
Grappan kan också lagras för att ta åt sig aromer från olika typer av fat- ek, ask, körsbär och det rödblommande akacieträdet!
De klassificeringar som finns är Giovane för ung grappa, Aromatica för ung grappa gjord av altdruvskal från aromatiska druvor såsom Muscat, Traminer m.fl.
Vidare klassas grappan beroende på sin ålder. Invecchiata betyder att grappan är lagrad på träfat i minst 12 månader. Stravechia eller Riserva betyder att grappan är lagrad minst 18 månader på fat. Det finns ett otal olika grappasorter, ofta druvsortsbetecknade sk. monovitigno. Även finns Aromatizzata som används för smaksatt grappa med naturliga aromer från t.ex enbär, kummin, anis, hallon osv.

Samma typ av destillat görs i många andra länder t.ex. kommer Marc från Frankrike, i Spanien där heter det Orujo och i Portugal känt som Bagaco eller Aguardente och i Tyskland Tresterbrand! Grappa är ett varuskyddat märke.
Oftast försäljs grappan i snyggt designade buteljer. Alkoholprocenten för dessa kvalitets produkter måste vara min. 40%.
Italienska spriten Acquavite di uva eller Acquavite di vini är vindestillat, alltså av samma typ som brandy. 


Gör en Caffé Coretto: Corretto är Italiens "kaffekask" dvs espresso med grappa, eller ibland  blandad med anislikören sambuca. (kallas ibland pussacaffe') eller en Ammazzacaffè, grappa drucket ur den tömda kaffekoppen! ("kaffedödaren")

Välkomna på Grappaprovning i Stockholm !


 ©  2016  - www.baggus.se


 

Skriv utE-post

Webbproduktion KoBoToLo

';