Våra lärorika Master Class☆
& andra speciella provningar

Välkommen att botanisera bland våra provningar och event!
/ MS ⚜ Chef de cave

Du vidarebefordras ibland till en av våra samarbetspartners
som återkommer till er inom kort.
Vi önskar er en trevlig provning.

HÄNG MED TILL CHAMPAGNE!

Champagneprovning🍾
med fokus på de berömda kvinnorna !

Här blir det fullt fokus på de fantastiska kvinnorna som gjort Champagne berömt. Veuve Clicquot, Veuve Fourny, Lilly Bollinger samt någon från De Fa'Bulleuses med flera kvinnliga stjärnor på Champagnehimlen. Smak, stil och finess helt enkelt...

En god och lärorik provning för både nybörjare och mer erfaren deltagare. 550 kr. Annars boka en prosecco-provning: 450 kr

Tre olika Champagner + en Cava/Crémant samt matchande ostar.

"Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås"
- Lilly Bollinger

Calva/Calvadosprovning i Stockholm; Ciderprovningar Normandie i Frankrike har ett specifikt område för calvadostillverkning

med egen AOC. Calvados måste enligt lag lagras minst 1 år innan buteljering, men det är inte ovanligt med betydligt längre lagring än så och benämns då
Hors d´Age. För femtio år sedan fanns ca. 15.000 tillverkare men idag finns bara 300 kvar. Har ni testat Pommeau?
CAC-provning: Cognac – Armagnac – Calvados s.k. fransk avecprovning..
Äppelbrännvin tillverkas också i flera andra länder, till exempel i Spanien (Destilado de manzana) England (Apple brandy) och USA (Applejack).

avecprovning

Köp Grappaprovning

Grappa och Marc är de mest kända pressrestdestillaten och görs av resterna från vintillverkning. När man använt druvskalen vid jäsningen till vin tar man bort druvskal, fruktkött, kärnor, som då har 4-5% alkohol, från vinet och av dessa restprodukter kan man destillera grappan upp till 85% MED SPECIELLA METODER.
Det här är vanligt i många länder och spriten har olika namn beroende på var den görs.
I EU får beteckningen Grappa bara användas för italienska pressrestdestillat.
( + någon kanton i Schweiz). I Frankrike kallas den Marc.

avecprovning

Mezcal/Tequilaprovning med en Maestro Tequilero

Få känner till äkta tequila kallas - tequila 100 % agave och görs på liljeväxten Agave angustifolia subsp. tequilana blue Weber. Det finns olagrad tequila kallad blanco. Lagrad tequila däremot är en god avec och kan på många vis konkurrera med maltwhisky, calvados eller t.o.m. med cognac när det gäller fina aromer enligt somliga.
Upptäck den riktiga tequilan! ...eller kanske Sotol...eller den nya förbättrade Mezcalen..som nu är inne att prova - med eller utan Gusano !
Andra agvedrycker att prova: Bacanora, Comiteco, Raicilla, Tuxca

avecprovning

Sherry + Tapas i Stockholm

Sherry kan delas in i två stilar;
Finos, som inte har utsatts för syre och de oxiderade typerna - Olorosos.
Sherry kan beskrivas som ett torrt, vitt vin som efter jäsningen ofta spetsas med brandy.
De olika sherrystilarna
Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso och Palo Cortado
I Spanien tar man oftast; vermouth; cava; pastis, fino, amontillado eller andra stilar av torr sherry till sin tapas - Tapas är locket på sherryn!

avecprovning

Portvin med choklader i Gamla stan

Portvin finns både som rött vin, rosé vin och som vitt vin. Vitt portvin är ett enklare vin som lämpligen serveras som aperitif. Rött portvin passar till exempel till smakrika ostsorter som lagrade hårdostar och stilton och är ett måste till mycket på alla julbord. Vintage port - är den förnämsta sorten..
Late bottled vintage, eller LBV - är en port som lagras på ekfat. Tawny, Colheita, Ruby - är en enklare form av port som lagrats på ekfat ett par år och därefter buteljerats för omedelbar konsumtion.
P3 Porto port - är enklast!

avecprovning

En "pröva-på" provning av olivoljor…

Vill du lära dig om olivolja då kan du komma tillsammans med dina vänner, kunder eller kollegor och bekanta er med olivoljans fantastiska värld.
Vi blir din olivoljeguide till att upptäcka nya doft och matdimensioner.

Provning av olivoljor och vin.
Olivoljeprovning med
Balsamico vinäger i Gamla stan


Boka här! 📮

avecprovning

Öl och whiskyprovning - Craftpairing

Vill ni prova öl – tillsammans med era arbetskamrater, vänner och bekanta er med öl/ale från ”hela världen” och kanske upptäcka nya typer och sorter är ni välkomna! Andra typer av ölprovningar: Svenska bryggerier, Amerikanska bryggerier, Belgiska bryggerier, APA, IPA, DIPA, Porter, Stout, Lambic/Gueuze - suröl, Trappistöl med flera typer….

Lär om craftpairing: öl och whisky - vilka sorter som passar med varandra. Lärorik och spännande provning med fina smakkombinationer. Fem olika öl möter fyra whiskies med olika stil och karaktär.  550 kr. Välkomna på Craft beers….i Gamla stan

avecprovning

Möhippor - Svensexor - Vänsexor ☆ i Gamla stan

Boka Chokladprovning ☆☆☆☆ ✓Lakrits och vin
Whiskyprovning - Ölprovning - Romprovning i Stockholm, Tequila, Grappa, Olivolja
Champagneprovning och annat bubbel - Cava, Prosecco, Fizz - går alltid hem!
Lär er sabrera!
- Kom på Guidad vandring i Gamla stan ..lärorikt och trevligt..Avsluta med..ja vad?

Nöjd kundgaranti ✓
Normalt finns dessa tider att boka på lördagar -
11:00-12:30, 13:00-14:30, 15:00-16:30 eller 17:00-18:30
- Fråga efter andra tider.


Boka ER MÖHIPPA/SVENSEXA här 📮

avecprovning

Boka Avecprovning - Baijiu, Shochu, Soju eller Shaojiu 📞0762 543 074

Provningar av udda Avecer.
Frukt destillat m.fl. alkoholhaltiga drycker till kaffet! - Alcool Blancs
Du café avec le petit verre! Absint...kanske. Likörer/Punsch/Arrak.
Lär dig att rätt uppskatta en god vodka (wódka/Во́дка) eller svenskt brännvin även smaksatt som vanligen då kallas Aquavit/Akvavit.
Prova de främsta av destillat på en avecprovning i Gamla stan, Stockholm
Provningen där ni får lära er skilja på olika fina destillat..Baijiu, Shochu, Soju eller Shaojiu

Rom master class
- Tastings Extraordinaire!

1. Ljus rom: Även känd som vit rom eller silverrom.
Denna stil lagras på ståltankar eller på "döda" ekfat och filtreras sedan för att ta bort ev. färg. Lätt rom och är populär som mixer i Piña Coladas, Daiquiris m.fl. drinkar.
2. Guldrom: har en ljus karamellfärg och en mer uttalad smak än silver eller vit rom. Det är en medelfyllig rom - du hittar den bl.a i Mojitos eller serverad ren.
3. Mörk rom: Vissa mörka rom lagras i många år och utvecklar en intensiv smak.
Övrig mörk rom färgas med karamellfärg.
4. Svart rom: används ibland omväxlande med "mörk rom." Vanligtvis innehåller dock svart rom tillsatt melass som gör den mörkare och sötare + färgämnen.
5. Kryddig rom: är smaksatt med bl.a kanel, kryddnejlika, peppar, anis, vanilj.
6. Rhum agricole: är en typ som har strikta regler för tillverkningen. Den måste vara gjord av ren, färsk sockerrörsjuice och destillerad till 70 volymprocent alkohol.
Rhum agricole finns på tidigare franska kolonier.
7. Cachaça: är tillverkad av färskpressad sockerrörsjuice och måste produceras i Brasilien. Finns som vit och färgad av fatlagring på diverse fat.    
8. Overproof rom: har exceptionellt hög alkoholhalt.
Det finns två typer: Navy-styrka rom med 57 procent ABV, och 151 rom med 75,5 procent ABV.

#gruppterapi, gamla-stan

TAGS # Master Class, Provningar, Dryckesprovningar i Stockholm, Event, Choklad, CHAMPAGNE, Bubbel, Rom, Whisky, Vin, Grappa, Tequila, Calvados, Öl och ale, - Möhippor - Svensexor#

INFORMATION OM ANDRA MINDRE KÄNDA DRYCKER OCH BEGREPP

Vad betyder Aperitif?

Känt som “apéro time” eller “l’heure de l’apéro” på franska - egentligen "tid att öppna upp". Förr fanns även l’heure verte. L’heure d’apéritif, den bästa stunden på dagen? “L’apéritif, c’est la prière du soir des Français.” Ja, i alla fall de dagar då man får en aperitif. Aperitifstunden är en lugn stund innan middagen - att öppna - starta kvällens begivenheter ( eller egentligen de öppnar upp vägen till magen för den stora måltiden som ska följa) eller bara trevligt mingel med gästerna innan man sätter sig till bords. Aperitifen är drinken som ska reta aptiten.

L’apéritif dinatoire - Ett ganska nytt grepp på det mer traditionella konceptet är apéritif dinatoire det franska sättet att säga: "Kom över för en drink eller två, men kom ihåg att “vi kan hålla dig kvar länge”. Det kommer att finnas tillräckligt med mat för dig att knapra/mumsa på (buffe´), men förvänta dig inte en ordentlig sittande måltid. Apéritif dinatoire är en informell inbjudan till en lätt middag där gäster och värdar samlas för en lång apéritif men med betydligt mer matiga tillbehör. Medan några på varandra följande middagssittningar kan kännas som mycket för någon, då kan man samlas kring en apéritif dinatoire som bryter formaliteterna och lägger till det avslappnade sättet och det glada humöret utan att vara alltför påträngande för mage och det sociala livet.

Men vad ska man välja för Apéritif? Visst kan man ta ett glas vitt vin eller ett glas mousserande. Men det finns också en uppsjö av aperitifer framtagna för att vara just, aperitifer - att drickas före maten för att stimulera aptiten. De har mellan 15 och 20 % alkoholhalt. En del är klassiker numera; som Noilly Prat, Lillet, Dubonnet eller St.Raphael. Dessa har hållit sig populära sedan 1800-talet medan andra som Amer Picon, Bonal, Byrrh eller Dolin, Floc de Gascogne, känns lite dammiga… utom för kännare. Moderna varianter är t.ex. Ambrosia, Argalà, Rinquinquin, Rinomato, Lo-Fi, Miracle Mile m.fl.
Några av dessa dricks även som Spritz eller Digestif.

Aperitivo classico i Italien är en Original Venetian Spritz (bitters + vin + soda) (med massa cicchetti - typ italienska tapas) därtill, eller en Aperitivo Select (1920) eller Aperol Spritz (1919), starkare Campari Spritz (1860) och Cynar Spritz (1952). Idén att använda det lokala bubblet, prosecco, istället för vin, och blanda det med en bitter kom mycket senare - omkring år 2000. Aperolen - den populäraste - uppfanns i Padova 1919 av bröderna Luigi och Silvio Barbieri efter sju år av experiment med att macerera syrliga apelsinskal, gentianarot, rabarber och kryddor.
Apericena - det senaste: aperitivo + cena/middag = en aperitivo med utökad mattillgång/rinforzato.
I Spanien tar man oftast; vermouth; cava; pastis; gin, fino, amontillado eller andra stilar av torr sherry till sin tapas.

Vad betyder Vermut eller Vermouth - jo vin med örter (V betyder malört - den dominerande ingrediensen). Det var något man tog mot
mask i magen under flera hundra år men även
mot feber, kolera och mensvärk - samt som återställare dagen efter.
Mot slutet av 1700-talet skapade Antonio Benedetto Carpano, på Patisserie Marendazzo vid Piazza Castello i Turin, en kommersiell variant “Antica Formula”som blev mycket populär. Cinzano kom 1756-57 och kallas ofta "original vermouth di Torino" som följdes av många fler märken under 1800-talet.
Vermut kan man dricka som det är eller som ingrediens i drinkar och tas ofta som aperitivo - De bästa är: Carpano Antica Formula, Byrhh, Casa Marteletti Vermouth Classico, Noilly Prat, Mancino, Martini, Punt e Mes, Contratto, Cinzano Belsazar andra mindre kända som Antica Torino, Azaline, Dolin Chambery, Cocchi, Cucielo, Fillipetti, Mattei, Cap Corse, Yzaguirre, Hotel Starlino Vermouth,
La Quintinye, De Muller Vermouth, Belsazar och Vermut Pichincha.
Dessa finns ofta som vita torra/söta och rödbruna eller rose’.
Olika tolkningar av vermut görs i Italien, Frankrike, Spanien, Tyskland och Öststaterna och numera även i de amerikanska staterna.
Det finns hundratals olika märken…Alkoholhalt 14.5% till 22% ABV (24% utanför Europa)
Torr Vermouth Snabbfakta
• Skarpa/ampra och torra, vanligen toner av bakkryddor och blommiga växter • Innehåller ofta lite eller inget socker, men kan ha en maximal sockerhalt på 50 gram per liter i E.U.• Extra torr vermouth är begränsad till en maximal sockerhalt på 30 gram per liter i EU. - Bästa Vermouthen!

Digestifs /Bitters -"det som befordrar matsmältningen - Magbitters" dricks efter måltiden för att "underlätta" matsmältningen.
Digestifer görs oftast på destillat från frukt, bär, örter och har normalt högre alkoholhalt än en aperitif, som intas före måltiden, men ofta lägre % halt än avec..men det är svårt att skilja på begreppen ibland men en avec ska gå bra ihop med en kopp kaffe.
Digestivo i Italien är ofta i klassen “amārus, bitter” dvs. mer eller mindre bittra - Italienska bitters, med kinin/malört, intas i slutet av måltiden, efter det att det sista dessertfatet har rensats: det är Digestivo tid! Numera tar man ofta den söta Limoncello-likören som digestiv eftersom folket i hela västerlandet är sockerskadade!

Mest kända Magbitters är Fernet (1845), Averna, Varnelli amari Dell’Erborista, Génépy, Jägermeister (1934), Underberg, Gammel Dansk (1964), Riga Black Balsam, Bénédictine (1863), Chartreuse (1737) m.fl.
I Tyskland kallas de Kräuterlikör. Engelsmän och portugiser tar gärna en Port istället. De är ofta “vini da meditazione”.

Drink/Grogbitters (grog har bara två ingredienser) har ofta en stark röd/orange färg och är rätt så beska och söta i smaken typ Campari, Aperol, Select, Cynar, Galliano L'Aperitivo m.fl.

Cocktail bitters (cocktail har minst tre ingredienser) - är för kryddning av drinkar: Angostura, Peychaud's, Boker’s Bitters, Seehuusen's, Jack Rudy Bitter, Regans' Orange Bitter No. 6, The Bitter Truth, Bittercube Bitters, Fee Brothers Bitters m.fl.
Typiska bitterkryddor är bland annat angelikarot, kinaträdsbark, galangarot, lakritsrot, ingefära, gentianarot, rabarberrot, peppar, citronskal, anisfrö, fänkålsfrö, kardemumma, muskot, tonkaböna, vanilj, saffran och sandelträ.

Avec…..är franska, betyder "med" och är en kortform av "un café avec le petit verre". Drycker som ska smaka bra tillsammans med kaffe av nåt slag. Mest kända är Cognac, Armagnac, Calvados och Marc, Fine, Eaux-de-Vie Blanche gjorda på frukter och inte så söta.
Söta likörer/Cordials/Liqueurs ofta släkt med magbitters men mkt sötare; Chartreuse, St- Germain, Benedictine, Chambord, Maraschino, Licor 43, Limoncello, Curacao, m.fl. Kräuterlikörer!?
Sen finns det Crème likörer (OBS ej CREAM likörer!) ännu sötare; crème de cacao, de cassis..

Pousse-café - den svåraste och mest bortglömda drinken att göra!!? En - “allt på en gång drink/shot” - Pousse-café tar man efter kaffet och är vanligen
ett lager med sex olika alkoholer 2 cl av vardera; Chambord, Maraschino, Licor 43, grön Curacao, gul Chartreuse samt Cognac.

I Italien tar man ofta en Grappa (Sambuca, Limoncello eller brandy) som avec. Ibland som Caffè corretto eller "Pussacaffè”/ eller
en Ammazzacaffè…
I SVERIGE tar/tog vi kaffekask eller kaffegök med rent brännvin eller smaksatta avecer som
Nyköpings, Rånäs, Östgöta Sädes, Punsch etc.

TAGS # Aperitif, Vermouth, Bitters, Avec, Grappa, Nyköpings, Rånäs, Östgöta Sädes brännvin, Punsch, Konjak #